Сезонна обрізка дерев. Як підвищити врожайність?

Сезонна обрізка дерев. Як підвищити врожайність?

16.09.2017, 21:58

 


Для того щоб мати гарний сад і підвищити плодючість потрібно знати коли і як обрізати дерева. Зазвичай, дерева обрізають навесні, але ранньоквітучі – восени. 

 


 Види обрізки    


                                           

  • Формуюча обрізка.

Проводиться в перші 3-5 років життя дерева. Вона призначена для створення крони високої щільності, роблячи основні гілки товщими і міцнішими, а також для  правильної форми і збільшення врожайності. Такі обрізки роблять восени.

  • Регулююча обрізка.

Даний вид обрізки проводиться для підтримки сформованої крони, запобігання перевантаження скелетними гілками, а також для рівномірного освітлення по всій кроні дерева. Рекомендований час проведення обрізки: серпень-вересень або лютий-квітень.

  • Омолоджуюча обрізка.

Така обрізка необхідна старому дереву. Ця обрізка робиться раз 3-4 роки. Рекомендований час проведення в проміжку з лютого до квітня.

  • Санітарна обрізка.

Санітарна обрізка садових дерев схожа на омолоджуючу, але її суть у видаленні зломаних і засохших гілок. Після обрізки  засохших і хворих гілок інструмент потрібно продезифінкувати щоб не допустити зараження інших гілок і дерев. Таку обрізку можна проводити в будь-яку пору, крім морозних днів.

 

 

Обрізка плодових дерев


 

 


Типи зрізу гілок


 

  • Вирізка на кільце.

Важливо правильно визначити місце зрізу. У підніжжя гілок, як правило, є кільцевий наплив, у верхній частині якого і слід робити зріз. Якщо зрізати гілку вище, залишається пеньок, який практично завжди загниває, і на цьому місці може утворитися дупло. Якщо, навпаки, зріз зроблено занадто близько до стовбура, рана виходить дуже великою і погано заростає. Дрібні гілки вирізують секатором. Щоб зріз був рівним, ріжуча пластина секатора повинна бути повернута у бік залишеної частини, оскільки проти ріжуча пластина мне тканини. Гілку при вирізці злегка відгинають по ходу леза, так для її видалення буде потрібно менше зусилля.

  • Вирізка гілок без кільцевого напливу.

Складніше визначити лінію зрізу гілок, у яких кільцевої наплив відсутній, наприклад, що відходять під гострим кутом, Щоб дізнатися місце зрізу таких гілок, від їх зростання зверху проводять дві умовні лінії: одну паралельно стовбуру, іншу перпендикулярно осі гілки, що вирізається. Лінія, яка ділить навпіл кут між цими лініями, показує місце зрізу.

  • Випилювання великих гілок.

Не надто велику гілку при випилюванні просто підтримують рукою, можна трошки відтягувати її по ходу зростання. Якщо ж гілка велика і важка, її зрізують в два прийоми. При відпилюванні в один прийом гілка може відломитися під власною вагою, в наслідок чого на стовбурі утворюються довгі задирки. Спочатку роблять зпил з нижньої сторони гілки на деякій відстані від стовбура. Глибина зпилу на половину товщини гілки або трохи більше. Практично пиляють до тих пір, поки пилка не застрягне. Потім роблять другий зпил зверху, трохи далі і гілку обламують.
У дуже довгих гілок вагу краще зменшувати поступово, зрізуючи їх частинами в кілька підходів.


 Інструмент


 

Для того, що б дерева максимально легко переносили обрізку, інструмент садівника повинен бути належної якості, з гострими ріжучими крайками і чистими поверхнями. Після кожної обрізки інструмент необхідно очищати від бруду, зберігати належним чином, а після санітарних чисток дерев його потрібно дезинфікувати.

Невеликий перелік інструментів, необхідних для догляду за садовими деревами: 

 

-секатор;

-ножівка по дереву;

-бензо- або електропила ланцюгова;

-драбина для доступу до верхівок дерев;

-ножиці з довгими ручками для обрізки гілок. 

 

 

 

 

 

 

 

 


Виберіть склад
Категорії