Типи і розміри викруток

Типи і розміри викруток

01.10.2017, 00:00

  • Викрутка - інструмент, призначений для відгвинчування і загвинчування шурупів, гвинтів та інших деталей з різьбою на головці яких є шліц (паз). 

 

 

 

Викрутка - дуже важлий елемент у кожному ящичку інструментів чоловіків. Без неї ну ніяк не можна обійтись практично в будь-якому ремонті. Отже, з чого ж вона складається? Зазвичай, викрутка складається з наконечника, стрижня і рукояті. Наконечник - це найважливіша частина всієї конструкції, про нього буде йти мова у цій статті. Функцію викрутки (замість рукояті) може виконувати обертовий механізм з електричним приводом (шуруповерт). Такі електро інструменти широко розповсюджені і значно допомагають, коли потрібно розібрати, наприклад, шафу - купе. Працюючи ж, тільки з викруткою, це буде дуже довго, і скоріше за все ви досить швидко втомитесь. 

Найбільш використовувані викрутки повинен знати і мати кожен, щоб потім швидко приступити до ремонту, не витрачаючи часу на пошуки оптимального варіанту інструменту.

 

 

 


 Типи лез 


 

 

Залежно від типу шліца на головці, бувають такі типи лез:

  1. Прямошліцеві викрутки: звичайні, або як їх називають "плоскі" (Slotted);
  2. Хрестові викрутки. Бувають 2 типів Philips i Pozidriv;
  3. Спеціалізовані викрутки. Сюди входять викрутки для малопошириних і складних шліців: зіркоподібні Torx, шестигранні, квадратні, трикутні, (Security T, Hexagon).

 

 


 

Розміри


 

 

В побуті, ремонтно-будівельних і будівельних роботах, зазвичай, використовують відмінну довжину стрижня того самого  номера викруток від використовуваних у машинобудуванні. Тому, ми пропонуємо середні оптимальні розміри: 

 

Номер викрутки

Діаметр стрижня

(мм)

Довжина стрижня

(мм)

0 4 80
1 5 80-100
2 6 100-120
3 8 130-150
4 10 150-200

 

 


Плоскі викрутки


 

 

Використовуються як і в ручному, так і в електричному інструменті. Стандартне маркування: SL. Поширені розміри: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 мм. 

 


Хрестові викрутки


 

 

Хрестові викрутки є найбільш популярними. Стандартне маркування: PH, PZ. Поширені розміри: 0000, 000, 00, 0, 1, 2, 3, 4. Найменші - 000 застосовуються в ремонті спеціальної цифрової техніки.

 

 

 


Професійні викрутки


 

 

Коло їх застосування, насправді, дуже вузьке. Зазвичай, такі викрутки не будуть потрібними  в домашніх умовах. Наприклад, Tri-Wing і Torq-Set використовуються тільки в авіаціїї.

 

Torg-Set Tri-Wing

 

 

 

 


Виберіть склад
Категорії