Як правильно вибрати гайковерт?

Як правильно вибрати гайковерт?

31.01.2022, 00:00

Як правильно вибрати гайковерт?

 

Вибір гайковерта-важливе питання не тільки для власників СТО і шиномонтажних майстерень. Він вельми актуальний і для тих водіїв, які зважилися на покупку гайковерта для домашнього гаража. Безперечно, що цей прилад прискорить і полегшить процес розкручування-закручування болтів. Але часто автомобілісти ставлять питання, а чи вигідно це? Якщо любите возитися зі своїм авто і робіть це толково і вміло, то гайковерт - безсумнівно, вигідне придбання. Ви заощадите на заміні коліс, а дві-три заміни - це вартість одного хорошого гайковерта. А, якщо в родині два або навіть три автомобілі, то ви взагалі виходите в плюс і починаєте не те що економити гроші, а навіть заробляти їх

 

Робота кожного гайковерта залежить від його приводу. Цей механізм складається з ротора і статора. Щоб змусити ротор крутитися і подавати крутний момент на шпінель, застосовують різні варіанти подачі енергії. Від того, яким способом отримує харчування двигун гайковерта, залежить його вартість, продуктивність, а також зручність роботи з приладом. Отже, перше ключове питання-харчування гайковерта. За цією ознакою виділяють чотири групи гайковертів:

 

Які є гайковерти за способом живлення: 

 

• Мережевий гайковерт. Це прилад з класичним електродвигуном (щітковим або безщітковим), який включається в розетку і отримує електрику з мережі.

Має перевагу в надійності та безперервного терміну роботи. Але для нього потрібна нормальна електромережа та розетка поблизу.

 

• Акумуляторний гайковерт. Дані пристрої живляться від акумуляторних батарей з певною ємністю і напругою.

Хороші тим, що вони мобільні. Кабель за ними не тягнеться і не заважає роботі. Можна крутити болти і гайки в будь-якому місці, навіть там, де немає електрики. Єдина умова-батарейка повинна бути заряджена. Але інструменти на батарейці мають обмежений час роботи (20 хвилин-40 хвилин). Тут робочі показники залежать від акумулятора та потужності. Сучасні акумулятори літієвого типу демонструють

досить непоганий вольтаж, а також мають велику ємність. А, якщо взяти ще й змінну батарею, то вийде потужний і продуктивний гайковерт, який буде працювати більше години.

 

• Пневматичний гайковерт. Ці інструменти працюють від стисненого повітря, яке подає компресор.

Громіздкий прилад, зате дуже популярний в автомайстернях і гаражах. Для його роботи потрібен компресор, але цей пристрій в обов'язковому порядку є в кожній СТО і майстерні. Компресор подає стиснене повітря до фарбувальних пістолетів, виконує підкачування шинпродування, чищення поверхонь. Його ж використовують і для пневматичного гайковерта. Приваблює покупців ще й низькою ціною. Він недорогий, а ТЕХНІЧНІ характеристики демонструє досить високі. Крім цього, цей прилад вважається найбезпечнішим, так як не іскрить, не здатний до короткого замикання і загоряння. Тому, якщо розглядати статистику продажів різних типів гайковертів, то пневматичні моделі займають більше половини одиниць, проданих для шиномонтажу, автомобільних майстерень, СТО і для будинку.

 

 

Існує ще гідравлічний тип гайковерта. Його крутний момент посилений за допомогою гідравліки. Гідравлічний привід - це складна система трубок, краників і золотників, по якій рухається рідина (як правило, масло). В процесі свого руху масло створює величезний тиск, який сильно підвищує продуктивність апарату. Але гідравліка використовується рідко, тому ми приділимо більше уваги трьом видам інструментів - мережевому, акумуляторному і пневматичному.

 

 

Вибір пневматичного гайковерта: види і особливості

 

Щоб пневмогайковерт включився в роботу, його потрібно під'єднати до компресора або підключити до пневматичної лінії, що подає стиснене повітря. Підключення виробляють за допомогою шлангів і спеціальних перехідників. Компресор жене повітря під тиском, сила такого повітряного потоку дуже і дуже висока. Тому, варто натиснути курок приладу, як ротор тут же починає дуже швидко обертатися. Обертальний рух передається на шпиндель. А вже шпиндель крутить закріплену в ньому оснащення. Для закручування гайок і болтів - в одну сторону, для розкручування - в зворотну (реверсний хід). Дуже все просто і продуктивно. Причому, компресор може перебувати навіть в окремому приміщенні, головне, щоб шланги діставали і не обмежували роботу.

 

Пневматичны гайковерти виконані в двох варіантах:

    1. Прямий. Це звичайна Пістолетна конструкція (типу дрилі) Шпиндель насаджений на вісь, яка розташована на одній  лінії з роторним валом двигуна. Виходить, що ККД не втрачається при передачі, а тому крутний момент дуже високий,  як і потужність приладу.

 

  1. Кутовий. У цього інструменту шпиндель встановлений не на паралельній лінії, а перпендикулярно. Тобто, під прямим кутом до працюючої осі мотора. Отримуємо кутову насадку, перевага якої в тому, що нею можна працювати в обмежених просторах. Вона легко проникне у важкодоступні місця, зможе відгвинтити проблемну гайку і болт.

 

Ще важливий момент при виборі - наявність функції удару в гайковерті. Не всі моделі ударні, є і безударні прилади.

 

Безударні модель підійде при нескладній роботі. Там, де габаритних болтів немає. Тобто, для звичайної роботи в нормальному режимі. Безударні пневмогайковерти, хоча потужного зусилля не дають, зате працюють дуже точно і акуратно, зриву і псування різьблення не допускаються.

 

Ударний гайковерт коштує трохи дорожче, але його слід придбати , якщо вам потрібно багато працювати з великими болтами. Актуальний він і при викручуванні старого, заіржавілого кріплення. Спосіб роботи полягає в тому, що пристрій б'є по дотичній. Спочатку довгими биттями, а під кінець затягування болта - більш короткими, але потужними. Насадка при включенні функції удару повинна б не звичайною, а спеціальної - Для ударних гайковертів (як правило, така головка чорна).

 

Гайковерти з функцією удару мають різні ударні механізми. Для СТО, в основному, купують три види:

  1. Кнопка пуску (курок)
  2. Регулятор
  3. Двикун (ротер)
  4. Молотки
  5. Рама молотків
  6. Повітряний клапан
  7. Повітряний штуцер 
  8. Патрон

 

Подвійний молот (twin hammer) - витривалий режим, підходить для посилених навантажень. Його особливість в тому, що він видає високий крутний момент і б'є подвійними імпульсами. Виходить схема: один оборот шпинделя - два удари.

 

Кручений (Rocking Dog \ One Hammers) - одиничне биття, сильне, але крутний момент не такий високий. Один удар-один оборот шпинделя. Його область-середні навантаження.

 

Храповик ( single ratchet) - б'є за рахунок звичайного храповика. Звідси-невисокий крутний момент і невелика сила удару. Часто використовується в кутових гайковертах.

 

Основні параметри, що визначають вибір пневматичного гайковерта

 

При виборі гайковерта, що працює від компресора, звертаємо увагу на:

 

  • Показник крутного моменту.
  • Діаметр шпинделя (називається ще посадковим квадратом).
  • Кількість споживаного стисненого повітря.
  • Скільки важить інструмент.
  • Сила крутного момент (Н / м) - це, фактично, потужність гайковерта. У сучасних пристроїв вона знаходиться в діапазоні від 30 до 3000 ньютон-метрів. Чим вище цей показник, тим сильніше і потужніше працює прилад, тим легше він закручує і відкручує важкі болтові з'єднання. Зате і компресор для гайковерта з високим крутним моментом потрібен теж потужний.

 

Якщо при роботі з кріпленням не виникає сильних навантажень, то гнатися за високим показником крутного моменту при виборі не варто. Адже в момент затягування різьблення ви отримуєте її перенапруження, що, в кінцевому підсумку, руйнує різьбову нарізку. Слабкий показник крутного моменту теж недобре, він може не дотягувати. В цьому випадку кріплення не затягнути до межі. Вибираючи цю характеристику, орієнтуйтеся на такі величини:

Монтаж колісних дисків, шин на СТО-вибираємо не нижче 100 Н/М.оптимальний показник 400-700 Н / М. це середній крутний момент, який легко справляється з перевзуванням легкових автомобілів. Такий же показник підійде і для гаража в домашніх умовах, можна і трохи нижче 200-300 Н/м, тоді і компресор не потрібно особливо потужний.

1000-1500-це середній показник крутного моменту, підходить і для легкових, і для вантажних автомобілів.

Болтові з'єднання великих розмірів добре затягувати гайковертом з високим крутним моментом-2500-3000 ньютон-метрів.

Розмір посадкового квадрата відповідає крутного моменту. Тобто, чим вище показник сили закручування, тим більше по діаметру шпиндель у гайковерта. Адже він може працювати з габаритним кріпленням. З огляду на розміри болтів, слід вибирати такий діаметр шпинделя:

Якщо мова йде про монтаж колісних дисків легкового автомобіля (діаметр болтів 18 мм), то посадковий квадрат потрібен на півдюйма.

Для позашляховиків, у яких Болти на 25 мм, вибираємо посадковий квадрат на ¾ дюйма.

Для різьблення вантажних автомобілів, що мають розмір від 25 мм до 32 мм, підбираємо посадковий квадрат шпинделя з дюймовим діаметром.

Для болтових з'єднань з діаметром 50 мм (це великовантажна техніка, фури) потрібно використовувати шпиндель розміром на 1,5 дюйма (1½).

 

Які ще критерії важливі при виборі пневмогайковерта

 

Пневматичний гайковерт для роботи споживає повітря. Якщо тиск потоку повітря буде недостатнє, то він не включиться і функціонувати не буде. Продуктивність гайковерта вказана в його характеристиках. Вона повинна бути сумісна з продуктивністю компресора. Тобто, ми маємо зв'язку: компресор-гайковерт. Їх параметри повинні бути підігнані ідеально.

  • Тиск. У компресора має бути вище, мінімум на 2 бари. Наприклад, гайковерт, 4 бари, компресор - 6.
  • Продуктивність (це витрата повітря). Тут запас потрібен хоча б в 20%, а краще – і в 30. Наприклад, у гайковерта в паспорті записана продуктивність 200 літрів в хвилину. Стільки стисненого повітря йому потрібно для роботи. Плюс 20%=240 л в хвилину. Виходить, що компресор повинен бути з продуктивністю на 240, а бажано і 250 літрів стисненого повітря в хвилину.
  • Зворотний хід-це наявність реверсивного обертання. Включається реверс зручним курком на рукоятці і дає можливість не тільки загвинчувати кріплення, а й відгвинчувати його.
  • Регулятор затягування. Ця система дуже зручна, дозволяє регулювати затягування гайок до 0,5 мм.з нею ви ніколи не зірвете різьблення і не залишитеся з недокрученной гайкою. Однак, функція недешева. Тому варто подумати, чи дійсно вона вам необхідна, або ви маєте хороші навички загвинчування і «відчуваєте» гайку під рукою.

 

 

Особливості вибору акумуляторного і мережевого гайковерта

 

Оскільки нам вже відомі всі подробиці вибору пневматичного гайковерта, можна приступати до вивчення характеристик інших типів гайковертів. А саме-тих, які працюють на стандартному електродвигуні. Такі моделі харчуються двома способами: або від розетки, або від батареї. Причому, сфера застосування їх трохи відрізняється. І ті, і інші крутять болти і гайки. Однак, вмілі майстри вибирають:

Для об'ємних і складних робіт – мережеві гайковерти, так вони володіють більшою потужністю і високим крутним моментом, але на даний момент часу вже з'явилися акумуляторні гайковерти з потужністю рівною, а інколи навіть більшою ніж в мережевих.

Для робіт в дома/гаражіна на акумуляторах. Якщо добре підібрати ємність і напруга батареї, то отримаємо відмінний мобільний інструмент, не прив'язаний до мережі.

При виборі електричних гайковертів (від мережі або на батарейці) враховуємо всі ті ж параметри, що і при виборі гайковерта пневматичного. Крім тиску і витрати повітря, звичайно, вони нам тут н до чого.

 

Таким чином, звертаємо увагу на:

 

  • Потужність двигуна. Чим вище потужність, тим важчі болти можна крутити.
  • Величину крутного моменту. Для нескладних побутових робіт - 200-300 (ну, хоча б вище 100 Нм). Найпопулярніші 500-700 Нм (це для домашнього гаража), для майстерень 1000=15000 Нм, для вантажної техніки потрібно 2-3 тисячі Нм.
  • Розмір посадкового квадрата.
  • Чи є ударний механізм. З ним легше працювати з великими болтами і заіржавілими гайками.
  • Вага пристрою (важкий гайковерт дає хороший результат, але працювати їм важко).
  • Наявність різних регулювань, наприклад регулювання затягування гайок, швидкості обертання і т. д.
  • Наявність додаткових функцій: реверсу (він необхідний для розкручування), підсвічування (робить комфортною роботу в темному місці).

 

Якщо гайковерт у нас працює не від мережі, а від акумуляторної батареї, то додається ще один важливий фактор вибору – батарея і її характеристики. До них відносимо:

  • Тип батареї. Найсучасніший вид акумуляторів-літій-іонні. Такі елементи відрізняються мізерним саморозрядом, не мають «ефекту пам'яті», добре поводяться при будь-якій температурі повітря.
  • Вольтаж (вибираємо батарейку з напругою 18 Вольт, не менше. Оптимальний показник 20-24 Вольта, є і 36 Вольт, вони солідніше і потужніше).
  • Ємність. Вибираємо не менше 2-2,5 - ампер-години. Такої ємності вистачає на 30-40 хвилин безперервної роботи.

 

З огляду на зазначені фактори, легко вибрати відповідний гайковерт для будинку або для бізнесу.


Виберіть склад
Категорії